divendres, 26 de desembre del 2008

Entrevista al director del Saló del Manga'08

Un any més Carles Santamaria, director del Saló del manga, ens va atendre en una entrevista on vam treure temes com la consolidació del format dels tres espais del Saló, la varietat dels autors convidats i també vam anar més enllà del Saló per preguntar sobre el Saló del Còmic i el Museu del Còmic entre d’altres. Com sempre, interessant.



Segon any amb els tres espais, s’ha comprovat que el format funciona i que el públic ha canviat el xip?

Sí el format funciona, és el format de la mobilitat, de més espai i, malgrat que aquest any no teníem cap dia de pont i que va fer bastant de mal temps el divendres, ahir dissabte es va concentrar molta gent donat que el format funciona i va aguantar.


Deuen ser moltes i complexes, però ens podries fer cinc cèntims de les variables que determinen el preu d’entrada que ha de pagar el visitant del Saló?


Hem de pensar que el nostre preu, per la oferta que tenim, les activitats que fem, pels espais que ocupem i per la professionalitat que això suposa de seguretat, neteja i organització, és un preu molt ajustat.


Comencem a posar els punts sobre les “i”; la Japan Expo de París l’entrada val 12 euros, la nostra en val 6€; i qualsevol fira d’oci que es fa a Barcelona, la mitja d’entrada està entre els 8 i els 12 euros; o sigui que nosaltres estem aguantant a un preu baix.


L’augment d’exposicions i activitats, així com l’espai on estan ubicades, dóna al visitant un contrapunt al moviment de tota La Farga, des de l’organització es seguirà apostant per això?


Absolutament. Varem encetar-ho d’alguna manera l’any passat, amb la Novelle manga i l’estudio Kosen i enguany n’hem fet tres: Acuarela -les autores xilenes-, la del Doraemon, amb el 15è aniversari de l’inici de la seva emissió a l’estat espanyol i una fotogràfica, dedicada als cosplayers.

Les exposicions funcionen i creiem que és una dimensió cultural que cal continuar aprofundint i, de fet, ja estem treballant per la pròxima edició per muntar noves exposicions.

La secció per exposicions, estem parlant d'una sala d'uns 450metres quadrats que realment és molt espaiosa i hi ha una sensació d’amplitud bastant important; nosaltres volem que les exposicions continuïn dins la oferta de l'espai de La Farga.



Dels convidats al Saló, hem vist que aquest any no es limiten sols a autors... ens podries comentar una mica aquesta varietat?


Hem portat tres autors importants com són la Junko Mizuno, Kaiji Kawaguchi i el senyor Yoshikazu Yasuhiko, que són tres autors d’estils i generacions diferents, però molt interessants.

Gràcies a Microsoft, que és col·laborador del Saló, també hem portat Ian Lovett, un dissenyador de videojocs, perquè cada cop està més lligada la relació del manga i el còmic amb el videojoc.

Finalment també hem tingut en Kageyama i el seu grup JAM Project. Nosaltres cada any volem portar un grup del Japó, de j-pop o d' anime songs i penso que la gent ho agraeix molt; a més aporta una vessant festiva. Per això sempre intentem portar algú i intentarem continuar en aquesta línia.


Ens pots comentar alguna anècdota curiosa?


Home... hem vist que ni la pluja ni la crisi econòmica pot amb la gent que li agrada el manga, ho hem pogut comprovar: feia mal temps, la gent aguantava, avui que està plovent (diumenge), la gent continua venint a La Farga i això significa que és un saló que interessa, que diverteix, i després també, que el manga és un producte cultural molt assequible de preu. En temps de crisi, els productes que són més assequibles són els que aguantaran més bé la situació i, en aquest sentit, el saló i l' oferta dels expositors, realment funciona.


Quina valoració feu dels primers premis manga convocats?

Són premis populars, votats per la gent a través de la web de Ficòmic i sense jurat. La intenció també era conèixer la opinió de l’aficionat, perquè una cosa són les vendes i una altra el que agrada més; jo penso que enguany ha sortit una tria bastant variada d’estils, d’autors i editorials, perquè pràcticament totes les editorials que es dediquen a fer manga han obtingut un premi o un altre i creiem que és important que l’aficionat pugui expressar la seva opinió. També serveix una mica com a indicador, per on van les coses i què és el que realment agrada en cada moment.


Anem a parar una mica de l’altre gran saló, que segurament ja hi esteu treballant, ens pots fer un petit avanç del que serà el Saló del Còmic de Barcelona?

Del Saló del Còmic ja tenim el Jim Lee de convidat al saló, ell ja ho ha fet públic al seu blog, i és un autor de referència de superherois. També Gipi ens ha confirmat que vindrà, és l' autor que va guanyar el premi a la millor obra estrangera; de mica en mica anem perfilant la llista de convidats.


Respecte les exposicions hi haurà les dels guanyadors de l’any passat en tindrà Pascual Ferry, igual que Gipi i una del Paco Roca, en col·laboració amb l’Fnac. D‘entrada serà una oferta variada més les coses que estem acabant de perfilar. Tenint en compte que el Saló del Còmic serà del 29 de maig a l' 1 de juny i hi han coses que estan evolucionant i hem de decidir, abans de les festes, el programa definitiu.


El canvi de dates, a què s’ha degut? va en funció del programa de fira de Barcelona?

Tens tota la raó del món, malauradament nosaltres sóm un saló que ocupa un palau, aleshores cada any firal, té un calendari complexe, que si hi ha la fira de Construmat, Alimentaria, saló de l’automòbil... aleshores nosaltres encaixem; en cinc anys ho hem fet en tres mesos diferents, hem tingut el juny, abril i ara estem al maig-juny...


El que estem batallant amb fira de Barcelona és que no ens canviï el palau. Estem disposats a canviar de mes, però d'ubicació no. Pensem que el palau 8 és un espai -dels que té fira de Barcelona a plaça Espanya- que funciona prou bé, amb possibilitats de créixer, perquè el saló té opcions de créixer, perquè volem incorporar el sector del videojoc amb molta força al saló del còmic i aleshores ens volem quedar al palau número 8 sigui com sigui.



Sortint dels salons del còmic i del manga... amb el camí que fa Ficòmic cap a la normalització de la cultura del còmic i del manga; com veieu les iniciatives i activitats que sorgeixen arreu de Catalunya i Espanya, i que moltes solen tenir com a referent el Saló del Manga de l'Hospitalet?


Tot el que és donar vida al teixit social, als dibuixants amateurs, penso que totes les jornades que es facin, totes les trobades... això és important. Evidentment hi ha dos salons que, no només a Catalunya i Espanya, sinó que són referència internacional.

Hem de pensar que el Saló del Còmic ocupa el tercer o quart lloc a nivell mundial, aleshores és clar que són salons molt potents i és important que, apart de que hi hagi dues grans fites a l'any, també és important que durant tot l’any hi hagin activitats, que el còmic sigui present a la vida quotidiana i que la gent el tingui en compte com a part de la nostra cultura.


Fa pocs dies es va donar el primer Premi Nacional del Còmic -Arrugas, de Paco Roca-, a més es tirarà endavant el Museu del Còmic, com ho valoreu?


La nostra valoració és molt positiva perquè estem dins un procés de normalització, és normal que si hi ha premis nacionals hi hagi una categoria de còmic, ja tocava per la qualitat i tradició que tenen els nostres autors.


Pel que fa al Museu del Còmic, el pla director que s’ha aprovat, parteix d’un projecte que va presentar Ficomic, hem estat impulsors d’aquesta fase actual del museu, pensem que les coses estan ben encarrilades i que la voluntat política es concretarà. Nosaltres creiem que és un projecte de país i els partits que són a la oposició ens han dit que recolzen totalment el projecte; per tant si hi ha un canvi de govern no passarà res perquè és un projecte ampli i que hi ha una consciència col·lectiva que realitzar aquest museu és una cosa bàsica i fonamental com a reconeixement de molts autors de moltes èpoques.


Doncs moltes gràcies per atendre’ns

Gràcies a vosaltres, com sempre.



27è Saló Internacional del Còmic de Barcelona,

divendres 29 maig a dilluns 1 de Juny de 2009



El motiu de celebrar-lo de divendres a dilluns, enlloc de dijous a diumenge, és degut a que l’1 de juny és festiu a Barcelona, moltes ciutats de l'àrea metropolitana i a altres poblacions del país.

El Saló canvia de nou les dates del calendari -d'Abril/St.Jordi a finals de maig- per mantenir el palau número 8 de Fira de Barcelona que comptarà amb uns 17.000 metres quadrats per a les seves activitats.

El preu general de l’entrada es manté en 6€.

Organitza i més informació: FICOMIC