dimecres, 10 de desembre del 2008

Norma - Entrevista Saló del Manga'08

Óscar Valiente -director general de Norma Editorial - ens va destacar les dues novetats més esperades, va fer-nos cinc cèntims de les estratègies davant la crisi, ens va posar al dia amb el tema del manga en català –aquest sí que s’ha topat amb la crisi- i ens va parlar dels autors convidats.
Un any més l’estand de Norma comptava amb concursos per interactuar amb el públic i les esveltes noies que repartien propaganda tampoc passaven gens desapercebudes. Norma al Saló!


Ens pots destacar dues novetats que hagueu tret pel Saló i els motius a l’hora de publicar-les?

Les dues grans novetats són Fairy Tail i Nodame Cantabile. El Fairy Tail era un dels manga més demanats pels nostres lectors, a través de la web; ja coneixíem a l’autor gràcies a Rave. I la veritat és que el seu nou manga ha superat totes les expectatives, ja que és de llarg, dels manga més venut a l'estand i un dels més venuts a tota la fira. El vam escollir bàsicament per les sol·licituds dels lectors.

L’altre és el Nodame Cantabile que és una aposta una mica més arriscada, perquè encara que al Japó és un número 1 i ha funcionat molt bé, aquí el gènere del Josei -el shojo per a noies més madures- no està molt estès i el que volem és posar el nostre esforç per expandir el gènere al nostre país. Crec que aquest és un gran manga, igual que Nana, i pot aconseguir fidelitzar aquestes noies que creixen i troben que el que es publica no satisfà les seves inquietuds.

Penso que Nodame Cantabile necessita rodatge i serà molt important de cara l’any que bé, tot i que ara les vendes no siguin molt bones.


Com s’afronta des de l'editorial aquesta època de crisi que estem vivint?

Per sort la crisi, al món del còmic, no és tan acusada com a altres sectors. El que hem fet des de Norma, pel tema manga, és fer més espai al nostre calendari, no publicar moltes novetats aquest any. Hi ha uns vuit títols que hem anunciat que són per l’any que ve i que alguns s’haurien d’haver publicat per aquest any. També hem canviat la periodicitat de moltes sèries, moltes que eren mensuals ara són bimestrals i altres trimestrals, perquè així tenim més lloc per posar les novetats i perquè les llibreries i els lectors no s’atabalin amb molta quantitat de novetats.



Ens pots destacar una de les novetats del 2009?
Jo en destacaria dues, una és Kobato de les Clamp, que és la primícia que hem anunciat aquest Saló, és el més nou que s’està publicant al Japó i estava molt sol·licitada pels lectors.
I després Life, un shojo que tracta del bulling escolar i que trobo molt interessant, ja que no és el típic shojo romàntic i de color de rosa, sinó que és molt realista i una mica a la mateixa línia que Nodame Cantabile.

Amb Life, volem seguir estenent una mica més el gènere del manga per a noies adultes, ja que el manga per a nois i el seinen han anat molt més lluny, hi ha molta més oferta, però per noies no n’hi ha tanta però crec que l’any vinent això canviarà.


Futurs projectes de manga en català a la vista?
El principal projecte de manga en català és Keroro, el que passa és que aquest sí que s’ha trobat amb la crisi, perquè volíem fer una edició econòmica i en català per a quioscos, però el mercat de quiosc està especialment malament ara; i hem decidit aplaçar-lo per l’any vinent o fins i tot es podria cancel·lar.


Els convidats al Saló
són una part important a la fira, Norma aquest any ha portat dues autores xilenes i un autor japonès, com ha anat?

El nostre convidat principal és el senyor Yoshikazu Yasuhiko, el pare de Gundam, un autor molt respectat al Japó, que no va a cap fira del món, ni tan sols a Tokyo, però que tenia moltes ganes de venir a Espanya i hem aconseguit que vingui al Saló del Manga.

Cada any convidem a molts autors que normalment, per problemes de calendari no poden venir, el senyor Yasuhiko era un d’ells i aquest any ha pogut venir. Estem molt contents d’haver-lo portat.

Les altres autores són les Aquarela, dues noies xilenes que van guanyar el 3r concurs manga de Norma Editorial i per un acord que tenim amb el govern xilè, hem pogut portar-les.

En breu publicarem les bases del concurs de l’any que ve, cosa que denota que el concurs manga de Norma Editorial continua rutllant; apostem per fer-lo a nivell internacional ja que amb el mercat global preferim obrir les portes al món. Per exemple, la guanyadora d'aquest any ha sigut espanyola -Inma Ruiz amb Out- i el proper ja ho veurem.
Aquest concurs considero que és una porta d’entrada pel còmic amb estil manga.

Moltes gràcies per atendre’ns.
A vosaltres.


Notícies relacionades:

Norma Ed: novetats octubre/Saló del Manga'08

2 comentaris:

Llop Segarrenc ha dit...

De Norma tampoc podem esparar molt de manga en català.
La resposta que us van donar sembla més una excusa treta de la maniga que res més.
Una edició economica de Keroro, fins aquí com ho fa Glénat, però a per kioscos? Aquí me perdut.
I a sobre hi afegeixen la crisis del kioscos. Abans de fer un cutre edició (que no ho sé) potser que ho cancelin i ja està.

Esperant que poseu l'entrevista de Glénat per veure que us van dir, potser no us van confirmar res,ja ho veurem. Però com a minim ells de mica en mica van omplint la pica del manga en català.

Anònim ha dit...

Cada cop que una editorial amb base a Barcelona no publica en català m'agrada més Glénat.

Això de passar sèries mensuals a bimestrals i d'altres a trimestrals és una tocada de collons.