dijous, 9 d’octubre del 2008

XIV Saló del Manga - exposició 15 anys de Doraemon

El XIV Saló del Manga acollirà una exposició dedicada a Doraemon, un dels personatges més populars de l’animació japonesa i que properament celebrarà els 15 anys d’emissió d’aquesta sèrie a Espanya.

L’objectiu de l’exposició és mostrar alguns dels secrets del personatge; es podran veuren els dibuixos originals (cels) i també els guions dibuixats (story-boards) que es fan servir a les animacions.

La mostra també ensenyarà diferents productes de martxandatge, exclusius del Japó; i a través d’una pantalla s’emetrà un muntatge audiovisual on es podrà apreciar l’evolució del personatge. L’escenografia del muntatge teatral ha estat creada pel Teatre Auditori de Sant Cugat i el disseny gràfic i decorats per l'Àlex Gallego.

L'exposició posteriorment serà itinerant.


Sota el pseudònim de Fujiko F. Fujio, Fujimoto Hiroshi i Motoo Abiko, van crear el 1969 un dels personatges de manga més coneguts al nostre país: Doraemon. Des de la seva creació fins a l’actualitat, sempre ha estat present al Japó. L’avala la sèrie d’animació, amb més de mil episodis, ininterrompuda des d’abril de 1979 fins a l’actualitat.

La sèrie s’emet als canals autonòmics i al canal de pagament Boomerang, és distribuïda Luk internacional i la web és Doraemon luk. Una part del manga l'ha publicat l’editorial Planeta DeAgostini Cómics.

A més, des de 1980, cada any s’estrena als cinemes del Japó un llargmetratge d’animació.

Nota Japanzone: A l'agost vam tenir la ocasió de veure a una botiga del gat còsmic, a Roppongi Hills-Tòquio, i on vam poder constatar que la pròxima pel·lícula serà Doraemon the hero (Doraemon, l'heroi) i l'estrena pel març de 2009 al Japó.


Dues curiositats més:

1./El nom prové del seu menjar preferit, els dorayakis, uns pastíssets típics japonesos; a la vegada "Dora", que significa Gong en japonès, juntament amb "-emon", un sufix antic i honorífic utilitzat en l'època dels samurais.

2./ El març de 2007, Doraemon va ser nomenat ambaixador de l'anime pel ministeri d'Afers Exteriors del Japó, amb l'objectiu de promoure la cultura popular japonesa a través de l'animació.


Recordeu que encara podeu participar en les votacions populars dels premis Saló del Manga i que teniu més informació a la categoria Saló del Manga a Japanzone