dilluns, 1 de desembre del 2008

Panini-Entrevista Saló del manga'08

En Ponç Cufinyà - responsable de marketing dels còmics de Panini- ens comentà una de les novetats destacades del Saló i ens va confirmar que una de les apostes de l’any vinent serà la Manga Bible; també ens va fer cinc cèntims sobre com veu la crisi i ens va deixar molt obert el tema de l’anime que vindrà. Com ja havia fet en el passat Saló del còmic, Panini disposava d'un Stand promocional i comptava amb la col·laboració d'altres estands com a "Panini Points". Som-hi!


Destaca’ns dues novetats que heu tret pel Saló, i comenta’ns els motius per publicar-les.

Suposo que per contestar aquesta pregunta no sóc la persona més adequada, sinó que seria l'editor, que és qui finalment coneix millor i en profunditat cada títol, però procuraré salvar les distàncies contestant una mica amb criteri general.

Ara encetem una col·lecció nova que és Biomega que és el mateix autor de Lobezno snikt, que és un autor Marvel, del japonès Tsutomu Nihei, i creiem que amb aquest llançament Panini pot donar un salt a fora del món del Shojo... que ja vam iniciar amb Ikigami, Samurai Champloo i Planetes en el seu dia, i ara amb Biomega volem donar un pas més.

Una de les altres novetats no és ben bé pel saló però vam apostar fort per la llicència Vampire knight –El caballero vampiro- i creiem que està funcionant molt bé.

Com afronteu la crisi des de Panini, hi ha por? Amb cautela... com afrontareu aquesta crisi que ja és aquí?

A veure, a Panini sempre hem intentat apostar pel manga ja des del seu començament, i per circumstàncies ens hem especialitzat amb el Shojo ja que creiem que és un mercat que té potencial, a llarg termini.

Potser a curt termini aquesta crisi pot fer que el públic objectiu, o els lector o lectores d'aquest gènere, o de tot el manga en general, com que la major part són adolescents i es basen sobretot en la setmanada que els prové dels pares, aleshores aquesta crisi pot fer que els pares han d’afrontar uns pagaments més elevats i d'aquesta manera pot ser que retallin la setmanada dels fills o les filles; estem veient que això repercuteix sensiblement en la xifra de vendes final.

Tot i així nosaltres intentem treure bones col·leccions i últimament estem encertant força, El Caballero vampiro n’és un clar exemple on les vendes van bé i esperem -i desitgem- que Biomega sigui un gran títol en aquest sentit.


Concretament, lligat amb el que deies, el número de novetats que traureu seguirà al mateix ritme?

La nostra idea és mantenir el ritme que portem des de fa dos anys, traient una mitjana d'unes tres novetats al mes, al voltant de les 30-40 novetats a l’any.


Ens pots destacar una de les novetats del 2009?

Una de els nostres grans apostes per l’any que ve, és que publicarem la Bíblia amb manga.

Mare de déu!

Mai tant ben dit; hem contractat la llicencia d'una publicació sota aquest nom que ja ha sortit amb anglès i, com deia, és una de les nostres gran apostes de títol nou per l’any que ve, pel que significa. Creiem que pot ser un recurs diferent per a famílies i comunitats religioses.

També es pot enfocar per la vessant cultural...

Sí, i serà una forma amena i entretinguda de llegir-lo, per molts.


I amb el tema de l’anime, quines intencions hi ha de cara al 2009?

Nosaltres ens hem centrat amb dues de les llicències més fortes com era Naruto i Full Metal Alchemist; de cara l’any vinent, creiem que el sector es veurà més perjudicat, tant per la famosa crisi com pel factor pirateria, en què tant bon punt surt qualsevol episodi de qualsevol anime al Japó mateix, al cap d'unes hores el pots disposar, amb els subtítols, a milers de webs. Creiem que això fa molt més difícil a que prenguis la iniciativa a editar noves col·leccions.

Amb tot això a nivell grup Panini si que ha aconseguit alguna llicència nova com Soul Eater, D.Gray Man o Darker Than Black, a través de la seva empresa The licensing machine, que controla bona part de les llicencies d’anime, sobretot de les més recents, i el marxandatge en general.

En tot cas, l’aficionat no s’ha de preocupar ja que, d’una manera o altra, podrà tenir al seu abast tot aquest material, ja sigui a través d'una edició pròpia de Panini o per emissió per part de televisions –autonòmiques o estatals- o fins i tot a la competència. Resumint, l’aficionat no s’ha de preocupar.

Els drets que s’han aconseguit per Europa, no estan previstos per editar a Espanya?

En el mercat espanyol, el que nosaltres hem vist, és que per publicar una nova sèrie d’anime cal un estudi de mercat molt acurat de cada cas, ja que la inversió que s’ha de realitzar és molt elevada. Tot ha de ser objecte d' un minuciós estudi, s’han de tenir en compte varis factors com per exemple quina serà la TV que emetrà la sèrie, ja que si no és televisada és molt difícil que la gent la conegui.

Però, com deia abans, no cal que l’aficionat estigui preocupat ja que el material el trobarà d' una manera o altra.

Doncs per aquest any, això és tot, moltes gràcies per atendre’ns.

A vosaltres.