dimecres, 31 de desembre del 2008

Feliç Any Nou, Shinnen Omedeto!

Després del Nadal (Kurisumasu) A Japanzone.cat volem redescobrir-vos com viuen el canvi d'any al Japó, tot desitjant-vos una bona entrada al 2009.

Al Japó, una de les festes més importants és l'Any Nou (Shogatsu). Com us havíem comentat, els preparatius començen uns quants dies abans però especialment es celebra del 31 de desembre fins al 3 de gener.


El dia 31 al vespre/nit,

Per enllaçar el canvi d'any és costum menjar fideus soba extrallargs (els toshikoshi-soba) que simbolitzen el desig de tenir una llarga vida i plena de salut. S'acompanya amb un sake, el vi d'arròs tradicional. extrallargs

Als temples budistes ressonen fins a 108 campanades - 8 vegades a l'any que ens deixa i 100 al Nou Any - per commemorar l'arribada de l'Any Nou. Segons la creença budista són els 108 "pecats" en que pot caure una persona. Una campanada per pecat amb l'objectiu de purificar l'ànima pel període que comença.

Kohaku Uta Gassen és el nom del programa de la televisió pública que més de la meitat del país acostuma a veure durant el Cap d'Any. Es reuneixen els/les millors cantants del país i competeixen en dos equips, el femení (Aka-gumi, “vermells”) i el masculí (Shiro-gumi, “blancs”).


A partir de les 12 de la nit, de bon matí o durant aquests dies festius,
La primera visita als santuaris sintoistes i temples budistes. Els japonesos vestits amb els bonics quimonos i de múltiples colors s'apropen als temples locals per purificar-se, resar i es tira una moneda i es demanen als déus els millors desitjos pel Nou Any. Com podeu veure en la vinyeta del manga de Maison Ikkoku.
També és tradició comprar amulets per tenir felicitat i bona fortuna en els estudis, la feina, l'amor, etc. Aquest esdeveniment massiu en els temples és un fet popular, cultural i religiós del poble nipó.

Durant els primers dies de l'any,
Es reben les postals de felicitació d'Any Nou (nengajô) que han enviat familiars i amics. Acostumen a estar decorades amb dibuixos de l'animal representatiu de l'any entrant. Segons el calendari oriental del zodíac xinès, el 2009 és l'any del bou.

Els àpats tradicionals es presenten amb l'o-sechi ryori, una atapeïda caixa dividida en varis compartiments i plena d'aliments de tot tipus, cada un amb el seu significat -en japonès- de bona sort, prosperitat, salut i felicitat. Per exemple hi ha: algues marines kombu ("felicitat"), sopa amb arròs, truita dolça quadrada ("coneixement"), besuc ("alegria"), verdures cuites, gambes ("robustesa"),
sushi i altres delícies.

Els nens reben una paga extra amb diners, l' Otoshi-dama, uns sobres decorats amb l'animal que representa l'any. També es fan volar estels, s'escriu la primera cal·ligrafia en pinzell de l'Any o juguen a karuta, un joc de cartes amb poemes o refranys que s'han d'acabar de completar les frases.

La cerimònia de batre mochi (pasta d'arròs) amb masses gegants i dins uns morters, per després menjar mochi com a pastíssets o fer ofrenes als altars familiars. El blanc suggereix puresa i l'elasticitat simbolitza força i longevitat.


Totes aquestes tradicions es poden trobar com a referències culturals a diversos manga. Referenciem cinc exemples (i segur que n'hi ha molts més!) de:


Maison Ikkoku - primera visita al santuari, postals de felicitació del nou any, concurs de televisió;

Lamu - la primera cal·ligrafia en pinzell de l'Any, joc de karuta (poemes i refranys en parelles de cartes), la visita al santuari, batre mochi, les 108 campanades de la tradició budista;

Tokyo Godfathers - ambientació nadalenca, la primera visita al santuari;

Shin-chan - dinar de cap d'any, visita al santuari, propina pels nens, jugar a karuta;

20th Century Boys - fideus soba per enllaçar els dos anys, records d'infantesa i sobre pels nens (Otoshi-dama)

Diuen també que els japonesos començen l'any rient perquè creuen que això els portarà bona sort. Així que :)

Japanzone.cat us desitja un any pròsper de felicitat i ens continuem llegint al 2009,

Shinnen Omedetô! Feliç Any Nou!