dissabte, 15 de novembre del 2008

Shichi-Go-San, bona fortuna per a la mainada

El 15 de novembre, considerat el dia més afortunat de l'any segons el calendari japonès, es celebra al Japó la festivitat del Shichi-Go-San, 七五三, literalment "set, cinc, tres".

En aquest dia, els nens de 3 i 5 anys i les nenes de 3 i 7 anys visiten el santuari sintoista amb els seus pares. Perquè d'aquestes edats? un dels motius és la creença de la cultura japonesa que els números senars porten bona sort!

Als santuaris les famílies donen gràcies als kamis (déus) per la salut dels fills i amb el desig que continuïn creixent sans, forts i tinguin un futur pròsper.

Aquesta festa també és molt especial per la mainada ja que per primera vegada van amb els vestits tradicionals del Japó: les nenes porten el kimono cerimonial, i, els nens les jaquetes haori i els pantalons hakama. Tot i que el Shichi-Go-San s'associa a rituals sintoistes també la celebren els japonesos cristians, arreglats per a l'ocasió com en la festa de la primera comunió.

Durant el dia, la mainada rep del santuari, amulets (omamori) i uns dolços de color vermell i blanc, els chitoseame o 'caramels de mil anys'. Aquests estan representats per la grulla i la tortuga, dos animals de la cultura japonesa símbols de llarga vida.

Per ampliar;

dia dels nens i les nenes (en anglès)

Primera comunió sintoista de Jordi Juste (El Periódico)

En els darrers anys ha transcendit el caràcter religiós de la festa per esdevenir en un acte més comercial on les pròpies famílies es poden gastar un dineral en llogar o comprar el kimono tradicional per a continuar una bonica festivitat de novembre.