dimecres, 26 de novembre del 2008

Filabo-Entrevista Saló del manga'08

Comencem la roda d'entrevistes per Filabo, la Vanessa Alvarez -directora editoral- que ens va destacar els seus títols de novetats, entre els quals compten amb dues obres de Selena Lin, autora que no estaria gens malament que vingués a algun saló del manga. Ens va comentar que de moment la crisi no els afecta i ens va poder confirmar una novetat del 2009. Un any més Filabo al Saló!


Ens pots comentar les novetats del Saló i els motius que heu tingut per treure-les?

Les nostres novetats pel saló d’aquest any són Flower Ring, de Selena Lin, i Aprende a dibujar, de la mateixa autora, i I.N.V.U de Kim Kang-won que és coreà.

Hem continuat amb la línia Selena lin, perquè és una autora que està agradant molt i té uns productes molt interessants per la gent jove, sobretot per les noies; algunes han vingut aquí i m’han comentat que aquest tipus de llibre els hi agrada. Flower Ring és una altra col·lecció petita, de dos volums, ambientada a la Xina medieval, on es desenvolupa tot el joc de l’emperador, els prínceps, etc. Està molt ben documentada i ambientada, a més, amb els anys, aquesta noia ha millorat el dibuix i té més qualitat.

Per altra banda tenim Aprende a dibujar con Selena Lin que és un llibre especialment pensat per a novatos, per tota aquella gent que es vulgui iniciar en el dibuix o el que és la història còmica, tan sigui manga, superherois, deformer, americà... el que ells vulguin, això tan se val, perquè les normes són les mateixes i després apliques el teu estil.

Aprende a dibujar és un llibre molt complet que, a diferència dels que hi ha al mercat que són molt específics, agafa la primera idea que pots tenir, i crec que et diu: “ la idea que tinguis, sigui quina sigui, és bona i el que has de fer és treballar-la i molt”; comencem pel guió, desenvolupem els personatges, fem documentació, perspectiva de dibuix, distribució de vinyetes i les imatges, com pots fer ressaltar una vinyeta o un personatge, o senzillament una impressió que li vulguis donar al lector, també passa per l’entramat, tan el clàssic com l’ordinador, a colorejar a mà i per ordinador i finalment a maquetar per donar-li una presentació professional.

Ens queda I.N.V.U que és un llibre coreà que ha funcionat molt bé a Corea, i a altres països d’Europa, és curtet- 5 volums- i és un Shojo pensat per noies més grans, ja que el que més juga en aquest còmic és l’enveja, tal com diu el títol, i tots el personatges són molt acurats a la realitat.

M’explico: quan surts al carrer no et trobes només amics, sinó molta gent desconeguda i, quan coneixes gent nova, normalment el que fan és mirar-te de reüll... doncs això és el que veus al còmic. A més et trobes amb la diferència de caràcters dels personatges, que tots diuen que tenen una vida horrorosa i que la dels altres és més bona, però això s’ha de veure per l'altre cantó del mirall a veure si és veritat o no. Està agradant bastant, com a presentació de novetat.


Com afronteu aquesta època de crisi que ja és aqui?

Per començar: hi ha crisi? Sí; a tot arreu? No. Això per començar; sí que és veritat que hi ha gent que s’està agafant amb força el moneder, però passa a tot arreu. Amb el còmic, jo no sé els altres, però jo no ho he notat. Ens estan funcionant molt bé les novetats, de fet aquest any portem un stand una miqueta més gran, i poc a poc intentem donar una oferta més gran al lector i portar productes interessants.

A nosaltres ara mateix no ens afecta... més endavant? No ho sé. Per tal com veiem com es mou el nostre producte ara mateix no ens afecta.

També hi ha molta por, i es genera cert pànic només de sentir-ne a parlar, del que realment hi ha ; a més ja se sap que si es talla el consum es tallarà l’oferta. En el nostre cas no ens afecta i ara per ara ja tenim planejat el 2009 i el 2010.



Ens pots destacar una novetat del 2009?

Peppermint, - 4 toms- el que passa és que s'han retardat a Corea i sortirà a principis d’any.


Finalment, per quan Selena Lin al Saló del Manga?

Temps al temps, no et puc dir res més; això ho porta l’editor, les ganes hi són i molta gent ho demana, però temps al temps.

Moltes gràcies per atendre’ns

A vosaltres.