dimecres, 29 d’octubre del 2008

La presentació oficial

La roda premsa del XIV Saló del manga celebrada aquest dimarts a la seu de Casa Àsia, ha donat el tret de sortida a quatre dies intensos de manga, anime i cultura japonesa. A l’acte hi ha intervingut Antoni Comas, president del Gremi de Editors de Catalunya i de FICOMIC, Menene Gras, directora cultural i de exposicions de Casa Àsia, Teruaki Nagasaki, cònsol general del Japó a Barcelona i Carles Santamaria, director del Saló.


Carles Santamaria ha recordat que aquest any es continuarà apostant pels tres espais, amb el servei de manga bus gratuït, i ha fet un breu resum les activitats, concerts i exposicions que trobarem al Saló. També ha repassat els convidats al Saló, remarcant-ne la diversificació ja que, a més de reconeguts mangakes, hi haurà representats el camp dels videojocs, la música i l’animació.


També ha comentat que, almenys els propers tres anys, el Saló del manga es farà a la Farga de l’Hospitalet (i els seus espais annexes) i que no es podria plantejar un canvi a la Fira2 de Barcelona fins que no hi arribés el metro; la Fira1 seria un espai poc probable degut al seu complex calendari d’activitats.


Antoni Comas, ha destacat la forta presència que té el còmic dins el món editorial i el Saló com un bon lloc d’intercanvi d’idees i de trobada de creadors; ha afegit que en el futur alguns autors del nostre país es podrien fer un lloc en el complex mercat nipó.

Per la seva part Teruaki Nagasaki ha remarcat que s’està vivint una espècie de “japonisme” però que, a diferència de l’Ukyo-e que fa 150 anys va irrompre a Europa, ara és el manga la porta d’entrada a la cultura i subcultura nipona, això sí, sempre i quan sigui de qualitat.


Teruaki ha comentat que la presència dels dos especialistes japonesos, que estudien la repercussió de l’anime fora de les fronteres nippones, també servirà per divulgar més un Saló que ha qualificat com un dels més importants del món. Com a anècdota, ha dit que el recent primer ministre japonès, Taro Aso, es reconeix com a Otaku cosa que contribueix a normalitzar aquest terme al seu país.


Menene Gras ha recordat algunes exposicons fetes per Casa Àsia el darrer any i ha indicat que és el seu primer any de col·laboració amb el Saló; també ha remarcat la importància del manga com a nexe d’unió de diferents cultures.


Com no podia ser d’altra manera, el tema de la crisi també ha sortit, però Carles Santamaria ha explicat que aquest any hi ha hagut un augment de facturació dels expositors del 15%, assolint la màxima ocupació; seguint amb xifres, el director ha comentat que el saló espera acollir uns 60.000 visitants, degut a que aquest any no coincideix amb cap pont.