dimecres, 24 de desembre del 2008

Nadal / Kurisumasu

Al Japó, el Nadal ('Kurisumasu') és una festa importada d'Occident i que cada any celebren més japonesos. Molts centres comercials decoren les botigues en busca més del consumisme que el significat religiós. Un país on la religió cristiana representa un 1% dels 127 milions de persones que s'estima que viuen al país del sol naixent.
I el 24 de desembre, durant la nit de Nadal s'acostuma a menjar el 'christmas cake', una tarta de nata i maduixes.
Un
nadal a la japonesa?

A alguns manga es pot veure el Nadal japonès. Des de Japanzone recordem l' especial de Love Hina "Plàcida nit" o en un especial de Ranma ½ anomenat "El Nadal mogut de la família Tendô" que fa uns quants anys es va emetre al Canal 33.
També alguns autors de manga fan especials nadalencs amb els seus personatges, les noies d'Evangelion (foto) no són una excepció.


El que realment és típicament japonès és la preparació de la gran
festa de Cap d'Any. Durant tot el mes de desembre,

A les cases japoneses es fa una neteja general perquè estigui apunt per la festa i a la vegada es pretèn expulsar la mala sort de les llars i purificar en motiu de l'Any Nou.

Es decora l'entrada de les cases amb dos kadomatsu, adornaments de fulles de pi i tiges de bambú, com a símbols de vida eterna i honestedat. Es complementa amb el shimenawa, una corda sagrada de palla en tires de paper en ziga-zaga i protectores dels mals esperits.

Als altars es fan ofrenes de mochi (pastissets d'arròs pastats en morters enormes) ja que el blanc suggereix puresa i l'elasticitat representa la força i símbol de longevitat.
S'envien a amics i familiars tradicionals postals de felicitació d'Any Nou (nengajô). Solen estar decorades amb dibuixos d'un animal representatiu de l'any que entra.

Voleu saber-ne més? llegiu Japanzone a finals d'any i tindreu una segona ració d'informació de l'Any Nou japonès!


Tornant al Nadal...

Recordeu que Japanzone.cat recomana per aquestes festes:Tokyo Godfathers, una de les millors pel·lícules d’animació i amb una interessant reflexió nadalenca.
És possible que encara no l'hagis vist??? Busca-la!

Tokyo Godfathers
Directors: Satoshi Kon i Shogo Furuya
Guió: Satoshi Kon
Any: 2003
Durada: 88 minuts

Edició en DVD distribuïda per Sony Pictures / Columbia

Sinopsi de Japanzone: Tres 'sense sostre' de Tòquio troben una nena abandonada la nit de Nadal; després de batejar-la com a Kiyoko decideixen retornar-la als seus pares... però com fer-ho si sols disposen d'una foto?
La noia que ha marxat de casa, l’alcohòlic que va abandonar la família i el transvestit amb molt bon cor que volia ser mare, una família peculiar que aprèn a afrontar el seu futur.
L’aventura farà un canvi important en la seva vida.

"Els padrins de Tòquio"; cinema d'animació per qualsevol època de l'any però especialment en la setmana de Nadal i fi d'any.


Bon Nadal
Kurisumasu Omedetô

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bon Nadal a tots vosaltres també!