dimarts, 9 de setembre del 2008

Ukiyo-e: Japó a Barcelona

Recordatori i recomenació de l'Agenda Japanzone: últims dies d'una exposició d'art japonès de gran bellesa.

| fins diumenge 14 de setembre
Ukiyo-e, imatges d'un món efímer - Exposició
Gravats japonesos dels segles XVIII i XIX de la Bibliothèque Nationale de France
Sala d'Exposicions de La Pedrera -Passeig de Gràcia, 92-, Barcelona

De dilluns a diumenge de 10 a 20 h. Accés gratuït

- Servei d'audioguies en català, castellà i anglès
- Visites comentades per al públic en general: de dilluns a dijous a les 18 h, en català; divendres a les 18 h, en català i castellà.
Els ukiyo-e són gravats xilogràfics fets al Japó entre segles XVII i XIX que van començar a arribar a Europa a partir de la dècada de 1860, com a resultat dels intercanvis comercials i culturals després de més de dos segles d'aïllament i de proteccionisme al país nipó. Aquestes estampes van captivar col·leccionistes i artistes francesos, fruit de l'ambient antiacadèmic i l'esperit d'experimentació de l'impressionisme i el simbolisme que regnava en aquell moment.
Amb aquesta exposició, la Fundació Caixa Catalunya pretén apropar-se al món dels ukiyo-e, reflex del caràcter il·lusori i fugisser dels plaers immediats de la vida quotidiana al Japó del període Edo (1603-1868).

L'exposició inclou més d'un centenar de gravats d'autors representatius del segle XVIII com Harunobu, Kiyonaga, Utamaro, o al segle XIX amb Hokusai o Hiroshige. Els ukiyo-e exposats,
procedents dels fons del Département des Estampes de la Bibliothèque Nationale de France, es representen al voltant d'una varietat d'àmbits temàtics: teatre, sumo, belleses femenines, paròdia, erotisme, fauna, flora i paisatge. Temes vinculats a l'efímera vida terrenal, que es contraposen al món immutable i sagrat.

Com a complement de l'exposició, es publica un catàleg que inclou textos i reproduccions de les obres exposades. Aquesta publicació es presenta en català, castellà i francès.

Comissaris: Gisèle Lambert i Jocelyn Bouquillard
Organitza: Fundació Caixa Catalunya i Bibliothèque Nationale de France

Més informació: Obra social Caixa Catalunya o 902 400 973

Nota: Es diu que el manga va néixer d'una barreja entre l'ukiyo-e i l'influència del dibuix occidental i que va ser Hokusai (1760-1849), mestre i representant d'ukiyo-e, qui va utilitzar per primera vegada la paraula 'manga'.