dimarts, 3 de març del 2009

Hina Matsuri, festa de les nines

Cada 3 de març - quan l'arbre del presseguer comença a florir -es celebra la festa de les nines o Hina Matsuri, un dia on en les famílies japoneses es desitja que les nenes creixin sanes i fortes.

En un moble de la casa es munta l’Ohinasama, un altar en forma d'escala on s'exposen una col·lecció de figures guarnides amb vestits tradicionals i que representen la cort imperial japonesa.
L’emperador i l’emperadriu es col·loquen a l’últim pis d’una mena d’escala de tres, cinc o set esglaons coberta amb una catifa de color vermell. Per sota, s’hi col·loquen els ministres, les dames de la cort, els músics, entre d'altres personatges.
El joc de nines ornamentals poden estar dempeus (tachibina) o assegudes (suwaribina) amb diferents categories segons la forma, l’expressió de la cara o la classe de vestit.
Generalment formen l'altar una quinzena de nines que es transmeten entre les generacions de cada família.

La tradició de crear petites nines (hina), fetes de paper, herbes o fusta com a regal per a les filles de les famílies nobles existeix des de l’època Heian (794-1185). Aleshores les nines es feien surar als rius amb gots de sake com un ritual de purificació i perquè s'emportés els mals esperits. Amb el pas del temps es va perdre aquest sentit original i va traspassar els límits de les famílies nobles fins a adquirir la seva forma actual al període Edo (1607-1868).

Tot i que la festa està dedicada exclusivament a les nenes, és costum desitjar salut a tots els nens i nenes. Durant el dia es convida a amics i familiars a menjar Hishimochi -pastissos de pasta d'arròs- i a beure Shirozake -un tipus de vi d'arròs. També es fan ofrenes de mochi a l'altar o es decora la casa amb flors de presseguer, símbol de tendresa i dolçor.

Un parell d’apunts de manga,

A Kochikame, un anime que s'ha emès als migdies del K3, i que narra les estrambòtiques i inversemblants aventures d’en Kankichi Ryotsu, un divertit policia de Tòquio; trobem forces referències a la cultura japonesa i costums; sense anar més lluny un episodi es va dedicar al dia de les nenes, ja que el protagonista ha nascut aquest mateix dia.

A la sèrie Shin Chan, també hi ha un episodi on la Misae (la mare) vol comprar un altar dels esmentats per la Himawari, però desisteix perquè tots són caríssims. En una de les tires del còmic la colla d'en Shin-chan visita la casa de la Nene, que té un altar caríssim amb figures de la Cort imperial.

I en aquesta ocasió, us linkem un article d'en Tobuushi, un dels nombrosos catalans al Japó!